Trasig polis

Jag har fått lära mig att det i praktiken är fritt fram med bedrägerier i Sverige. Polisen utreder över huvud taget inte sådana anmälningar.

Jag blev för ett tag sedan utsatt för ett bedrägeri. Någon som vi kan kalla för A.N. beställer prylar från mig för 2000 kr och betalar med kreditkort. Några veckor senare får jag ett brev om att kortet som användes var stulet så man har dragit tillbaks pengarna från mitt konto.

Innan jag gör en polisanmälan så samlar jag så mycket bevis och information jag kan för att hjälpa polisen. Man blir förvånad över hur mycket man kan gräva fram.

 • Flera bilder från A.N:s Facebook-sida där han poserar med varorna några dagar efter att de hämtats ut på posten.
 • Kopia på den underskrivna avi som använts när man hämtat ut paketet.
 • Utskrifter från postens anteckningar där man ser att det är A.N:s ID-kort som använts när man hämtat ut paketet.
 • Utskrift från polisens register där det framgår att ID-kortet inte är anmält stulet.
 • Utskrifter från postens register där det framgår att den avi som använts är original-avi:n som lagts i A.N:s brevlåda.
 • Undersökning som visar att A.N. har en lägenhetsbrevlåda som är en “lucka i dörren” så det är mycket svårt för en obehörig att “fiska upp” en avi.
  • Utlämningsstället har videoövervakning och dom kan lämna ut bilderna om polisen ber om det.
 • Dataloggar som visar att beställningen lades från ett internetcafé där A.N. den aktuella kvällen deltog i en speltävling både före och efter att beställningen lades.
  • Internetcaféet har loggar och video-övervakning som dom kan lämna ut till polisen.

Med andra ord är det väldigt mycket som pekar mot att det är A.N. som beställt och hämtat ut varorna. Med en ganska komplett förundersökning serverad på silverfat tillsammans en misstänkt persons namn, adress, fullständigt personnummer och foto så förväntar man sig att polisen ska hämta killen till förhör och kolla upp övervakningsfilmerna om han nekar. Det borde även vara lätt att kolla i killens lägenhet om prylarna ligger där.

Polisens beslut:
Spaningsuppslag saknas. Utredningen läggs ner.

När jag frågar polisen varför man inte åtminstone förhör A.N. får jag svaret:
-Det är ingen idé, han kommer förmodligen ändå bara neka.

Med den inställningen så undrar man vad som krävs för att polisen ska utreda bedrägerier…. Man undrar även om polisen skulle ha lagt ner utredningen om det skulle ha varit en fråga om nedladdning av några filmer och brottsoffret skulle ha varit Warner bros istället för en liten småföretagare?

Så om du är brottsling, kom ihåg att lämna en lapp på brottsplatsen: “Ingen idé att ni utreder detta brott, jag kommer ändå bara neka.” Då kan ni komma undan även om det finns videoövervakning och ni skulle glömma ID-kortet på platsen.

 

http://www.dn.se/nyheter/bedragare-utger-sig-for-att-vara-leif-gw-persson/

Comments are closed.

%d bloggers like this: